torstai 13. huhtikuuta 2017

Yli ymmärryksen

Mikä käy yli ymmärryksen? Koululaisvitsit sanovat, että se on täi.

Mutta Raamattu puhuu myös meille asioista jotka käyvät yli ymmärryksen. 1.Kor. alkuluvut puhuvat meille miten Jumala on salannut asioita tämän maailman viisailta ja ilmoittanut ne lapsenmielisille.

Luonnollinen ihminen, ihminen, joka ei ole uudestisyntynyt, ei voi ottaa vastaan sitä mikä Jumalan Hengen on, koska ne on tutkisteltava hengellisesti. Ne ovat asioita joihin meidän kannattaa enenevässä määrin keskittyä, koska ne ovat sitä kuka Kristus on.

Haluamme kasvaa armossa ja Kristuksen tuntemisessa. Ja Jumala rakastaa ilmoittaa meille itsensä. Hän haluaa langettaa kasvojensa valon, kirkkautensa sydämiimme.

Jumalan ehdoton "agapee" rakkaus on yksi niistä asioista joka käy luonnollisen mielen ymmärryksen yli, Ef.3:14-21. Luemme siitä 1.Kor.13. Emme kykene sitä luonnollisella mielellämme ymmärtämään emmekä tuottamaan. Sen mittasuhteet: leveys, pituus, korkeus ja syvyys ylittävät inhimillisen mielikuvituksemme. Voimme vain vastaanottaa sitä 1.Joh.4:10 ja antaa sen vuotaa yli Ps.23:5.

Jumalan rauha Fil.4:4-9 on toinen sellainen asia. Kun Daniel heitettiin leijonien luolaan Jumalan yli ymmärryksen käyvä rauha oli hänen kanssaan. Se oli kolmen hänen ystävänsä kanssa tulisessa pätsissä, se oli Paavalin ja Pietarin kanssa vankilassa heidän odottaessa kuolemantuomion täytäntöön panoa. "Rauhan minä jätän teille: minun rauhani - ", sanoi Jeesus. Maailmassa teillä on ahdistus, mutta minussa teillä on rauha. Sielun ja hengen rauha ulkoisten myrskyjen keskellä.

Jumalan armo Ef.2:1-10 alkaa ylittämään ymmärryksemme sitä enemmän mitä enemmän sitä saamme ottaa vastaan. Kun olemme nuoria, luulemme että sen ymmärrämme ja ettemme sitä enää niin paljon tarvitse kun opimme asioita. Kun vanhenemme, meidät vyöttää toinen ja jäämme lepäämään armon varaan ja annamme Hänen kantaa meitä minne Hän haluaa.

Seurakunta, Kristuksen Ruumis on yksi Paavalin meille ilmoittamista salaisuuksista. Luonnollinen ja lihallinen mieli ymmärtävät kyllä kirkon ja sen organisaatiot ja sen näkyvän ilmentymän historian, sen virheet ja puutteet ja lihallisuuden. Mutta Kristuksen Ruumista, todellista seurakuntaa, joka on kätkössä luonnollisilta silmiltä se ei voi ymmärtää. 2.Kor.5:17 "Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut." Emme tunne ketään lihan mukaan (jae 16). Puhtaat silmät eivät näe virheitä, ne näkevät Jumalan rakkauden, sanotaan laulussa.

Yli ymmärryksen käyviä näköaloja toivottelee p. Antti Koskenpää
(Salokannel lehdessä syyskuussa 2006)