keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Vastaanottamisen siunaus

Jumalan rakkaus

Jumala rakastaa meitä sellaisena kuin olemme. Hän ei vaadi mitään eikä Hänen rakkautensa riipu meidän käyttäytymisestämme. Jumalan rakkaus riippuu siitä sopimuksesta, joka Hänellä on Jeesuksen kanssa. Jeesus täytti sopimuksen ehdot uhraamalla itsensä, vuodattamalla verensä ja viemällä sen Kaikkein Pyhimpään. Jumala rakastaa meitä Jeesuksen takia, ei siksi että me onnistumme. Tämä rakkaus ei ole ollenkaan kiinni meidän tekosistamme. Jumalan rakkaus on ehdotonta, koska Jeesus on tehnyt sen ehdottomaksi meille: Jumala rakastaa meitä aina.  Voimme aina ottaa sitä vastaan - aina,  joka tilanteeseen.

Jumalan Elämä 

Johanneksen Evankeliumin neljännessä luvussa nainen raahautui kaivolle noutamaan sitä vettä, joka ei tyydytä ihmisen janoa. Meillä ei ole kykyä ja kapasiteettia hankkia itse mitään, joka todella tyydyttäisi; sen tähden meidän pitää ottaa sitä vastaan Jumalalta.

Joh. 3:16  "niin on Jumala maailmaa rakastanut, että Hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään joka Häneen uskoo, hukkuisi, vaan että hänellä olisi iankaikkinen elämä" 

... että ihmisellä olisi elämä, sellainen elämä, josta Joh. 4 puhuu, "että joka juo sitä vettä, mitä minä hänelle annan, ei koskaan janoa". Sitä on tulla tyydytetyksi! Tällainen ihminen ottaa vastaan Jumalalta.

Lunastus on myös niin vaikea asia, että meillä ei ole mitään mahdollisuuksia saada sitä omilla teoillamme aikaan. Esimerkiksi: me emme ole synnittömiä. Jumalan Karitsan, Jeesuksen, piti olla synnitön. Jeesuksen veri, viaton veri, on ainoa, joka saa aikaan sovituksen. Toinen esimerkki: meidän elämämme ei ole täydellistä - Jeesuksen elämä oli. Mutta me voimme olla osallisia Jumalan täydellisestä elämästä tänään - ja se tyydyttää. Me vain otamme sitä vastaan.

Jumalan ratkaisu

Jeesus on Martan ja Marian luona Luuk. 10:38-42.

"Ja heidän vaeltaessaan Hän meni muutamaan kylään. Niin eräs nainen, nimeltä Martta, otti Hänet kotiinsa. Ja hänellä oli sisar, Maria niminen, joka asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli Hänen puhettansa. Mutta Martta puuhasi monissa palvelustoimissa; ja hän tuli ja sanoi: "Herra, etkö sinä välitä mitään siitä, että sisareni on jättänyt minut yksinäni palvelemaan? Sano siis hänelle, että hän minua auttaisi." Herra vastasi ja sanoi hänelle: "Martta, Martta, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet, mutta tarpeellista on vähän, tahi yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois." 

Jännittävää on ajatella - ja hullua ja mieletöntäkin -  että tällä tavalla Jumalan ratkaisut otetaan vastaan: vain kuulemalla Häntä.  Meidän ongelmamme ovat niin vaikeita, ettei meillä ole kykyä ratkaista niitä. Emme pysty ratkaisemaan avioliitto-ongelmiamme, emmekä muitakaan ongelmia. Miksi maailmassa on hätää? Miksi minä voin tällä tavalla tänään? Miksi tilanteet on tällaisia? Ratkaisu näihin kysymyksiin on meidän kykymme ulkopuolella. Mutta Jeesus kuoli ristillä, että meillä voisi olla iankaikkinen elämä.

Marian osa oli sen takia niin hieno ja oikea, koska hän kuunteli Jumalaa, Jeesuksen puhetta. Jeesus puhuu ajan ja paikan ulkopuolella. Hän puhuu meille ajatuksia, jotka virvoittavat meidät, tekevät meidät eläviksi yhdessä Hänen kanssaan ja tuovat meille Jumalan ratkaisut meidän sieluihimme, meidän elämäämme ja meidän tilanteisiimme. Ei ole niin, että ensin pitää saada asiat kuntoon ja sitten kuulla Jumalaa. Meillä ei ole sitä kykyä eikä Jumala edes ole sillä tavalla ihmistä suunnitellut. Mutta että me ensin kuulisimme Häntä ja Hänen sanojaan. Siinä ovat ne vastaukset, ne ratkaisut.

Mutta Minä on sellainen "jästipää", että se ei halua toimia Jumalan tavalla. Kun Jumala loi ihmisen hallitsemaan ja vallitsemaan tätä maailmaa, hallitsemisen ja vallitsemisen oli määrä tapahtua Jumalan kautta, sillä voimalla, joka tulee Jumalalta. Nyt kun me olemme uskoneet Jeesukseen, kaikki on palautettu ennalleen meidän osaltamme: meidät on lunastettu pois turhasta isiltä peritystä vaelluksesta. Nyt meillä on mahdollisuus tuntea Jeesus ja hallita Hänen kauttaan. Sentähden Matt. 3:34 sanoo "etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskauttaan"  - ja Jumala hoitaa "ne kaikki muut jutut".

Jumalan paikka

Kunpa voisin tulla sellaiseen paikkaan elämässäni, että voisin kuulla Jumalaa ja ottaa Häneltä vastaan ratkaisun siihen kysymykseen, jonka kanssa painin parasta aikaa. Jumalalla on se ratkaisu, mutta Hänellä on kova työ saada  minut hiljentymään ja tulemaan sellaiseen paikkaan, jossa voin kuulla Häntä. Jos en kuule Häntä, toimin riippumattomana Hänestä, eivätkä tekemäni asiat ole niitä todellisia asioita, eivätkä tapani toimia ole niitä oikeita tapoja toimia. Mutta kuulla Jumalaa - se on tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen asia. Kuulla Jumalaa ja hallita Jeesuksen tuntemisen kautta. Etsiä ensin Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskauttaan - se on ihmisen ensimmäinen tehtävä. Kuulla Jumalaa, ei ihmistä, ei pastoria, vaan ottaa vastaan Jumalalta.

Martta ajatteli, että Jeesusta pitää palvella tietyillä teoilla. Vaikka onhan sekin hienoa, mutta silti ei mitään verrattuna siihen, että kuulee Jumalaa. "Jeesus oli täällä, mutta mä en kuullut mitään siitä,  mitä Hän sanoi, mitä hän puhui, tai nähnyt mitä Hän teki. Hän oli meillä kylässä, mutta mulla oli niin kiire niiden kattiloiden ja kahvi...hmmm... teepannujen kanssa, että mä en muista mitään siitä, mitä Jeesus sanoi. Paitsi että se nuhteli mua siitä että mä tein liikaa töitä."

Kaikkein valtavinta olisi, jos voisimme juuri silloin kun on kiire ja paljon paineita, panna kaiken syrjään ja kuulla Häntä. "Kuulkaa minua, niin teidän sielunne saa syödä hyvää, teidän sielunne virvoittuu lihavuuden ääressä." Jos sinä olet nääntymässä, niin kuuntele Jumalaa, kuule Hänen Sanaansa ja ajattele  Jeesusta. Ja Pyhä Henki virvoittaa sinut ja täyttää sinut, koska Hän haluaa sitä. Kyyneleet tulevat silmiin - rakkauden kyyneleet, ei tuskan kyyneleet. Vapaudut sisäisesti. Onko sinulle koskaan tapahtunut tällaista? Jumala on niin käytettävissä. Hän on lähellä meitä; itseasiassa Hän asuu meidän sisimmässämme (1. Kor. 3:16 "ettekö tiedä, että te olette Pyhän Hengen temppeli").

Maria oli valinnut hyvän osan, vaikka hän ei näyttänyt tuotteliaalta. Mutta itseasiassa se aktiviteetti, se uskon toiminta, jota Maria harjoitti, oli kaikkein suurinta, mahtavinta toimintaa. Kun kaikki muut tekivät työtä ja raatoivat, oli yhdellä sisua istahtaa Jeesuksen jalkojen juureen ja kuunnella hänen puhettansa. Ajatelkaapa, kuinka Marialla oli sisua! Hän ei ollut sidottu ihmisten käsityksiin. Hän ajatteli näin: "nyt mun tarttee kuulla Jeesusta ja viis mistään muusta, mitä ihmiset projisoi mulle tai mitä tää tilanne sanoo!" Ja sinunkin "tarttee kuulla Jeesusta" ja minun "tarttee kuulla Jeesusta" ja olla Hänen jalkojensa juuressa ja ottaa vastaan. Ja - se mitä otan vastaan alkaa tehdä ihmeellisiä asioita elämässäni!  Hän puhuu minulle rauhaa. Hän puhuu minulle ihania asioita siitä, että syntini on sovitettu ja siitä, kuka olen Kristuksessa - täydellinen! Alan joka aamu elää siitä täydellisyydesta käsin,  joka olen Kristuksessa. En enää usko mitään muuta, kuin että olen ihmeellinen ja ihana. Että syntini on sovitettu eikä minulla ole mitään tuomiota. Että minulla on täydellinen asema Kristuksessa taivaallisissa.

Jumala puhuu hyviä asioita ja Hän rakastaa sitä, että sinulla "menee hyvin", Se mitä otat vastaan Häneltä, saa sinun sielussasi aikaan sen, mikä on Hänelle otollista. Se on Jumalalle otollista, että voit hyvin ja että sinulla on hauskaa täällä ajassa.

Jumalan huolenpito

Room. 8:31 "Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan?"

On ihanaa ottaa vastaan tämä jae ja alkaa soveltaa sitä elämässä. "Jos Jumala" on mielenkiintoinen ehtomuoto. Jos emme tiedä sitä,  että Jumala on meidän puolellamme, niin monetkin asiat voivat olla meitä vastaan. Mutta tämä tarkoittaa, että Jumala ON meidän puolellamme (kreikan täyttynyt ehtomuoto).

Jumala on sinun puolellasi, ei sinun tarvitse sitä epäillä!  Voit täysin levätä tässä ymmärryksessä. Kuitenkin, Jumala on sinun puolellasi, mutta hyödyttääkö se sinua? Sovellatko sitä? Kuka voi meitä vahingoittaa? Sinun ei tarvitse yrittää saada asioita hyödyttämään sinua. Voit levätä siinä, että olet Jumalan huolenpidossa.

Jumala rakastaa meitä ja Hän on meidän puolellamme, koska olemme uskoneet Jeesukseen. Se on Jumalalle niin kallisarvoinen asia, että Hän on  puolellamme sen takia. "Hän,  joka ei säästänyt omaa Poikaansakaan, vaan antoi Hänet alttiiksi kaikkien meidän edestämme" (jae 32). Jumala antoi Poikansa ja mikä etuoikeus on vastaanottaa tämä ymmärrys,  tämä lahja. "...antoi Hänet alttiiksi meidän edestämme, kuinka Hän ei lahjoittaisi  meille kaikkea muutakin Hänen kanssansa". "Antoi" ja "lahjoittaisi"!  Mikä tehtävä meille jää?! Eihän meille jää muuta, kuin valita se Marian paikka: kuulla ja ottaa vastaan tämä ihmeellinen huolenpito, tämä lahja, tämä ihmeellinen ymmärrys Jumalasta, joka rakastaa meitä ja joka pitää meistä huolta. Otetaan se vastaan ja astutaan uskon kautta tähän ihmeelliseen elämään, sillä sitä varten Jumala on siirtänyt meidät omaan valtakuntaansa,  pois tästä pimeyden valtakunnasta ja tehnyt meistä uusia luomuksia Kristuksessa.

Koska Jumala on puolellamme, elämä ei olekaan meille enää mikään sekulaari asia, josta sanotaan "kylläpä aika menee nopeasti". Jokainen hetki, jonka me hengitämme täällä elämässä on meille pyhä.  Ei meille ole olemassa tavallista ja pyhää erikseen. Kaikki on pyhää, erikoista ja ainutlaatuista, koska Jumala on läsnä. Me olemme Hänen lapsiaan, Hänen valtakuntansa. Eikä taivaassa tule olemaan yhtään ikävystyttävää tai pitkästyttävää hetkeä! Mistä sitten pitkästyminen ja ikävystyminen on peräisin? Siitä, että emme tule Jeesuksen jalkojen juureen, kuuntele Hänen puhettansa ja ota vastaan asioita, jotka tekevät sielustamme lihavia ja virvoittavat sielumme. Ja se on niin tärkeä asia, todella.

p. Jorma Immonen
(Saarna vuodelta 1997)